Pardoseală caldă… pentru zile reci

Indiferent de tipul de echipament utilizat pentru prepararea agentului termic (centrale pe gaze, pe combustibil lichid sau solid, pompe de căldură, panouri solare etc.), încălzirea prin pardoseală este mult mai economicoasă comparativ cu sistemele tradiționale (șeminee, radiatoare, convectoare etc.), factura scăzând cu 20-50% în funcție de înălțimea și suprafața camerei. Economia se datorează, în principal, transferului de căldură realizat preponderent prin radiație.

Mai multe detalii…

Vi s-a întâmplat să vă bronzați iarna? Să mergeți prin zapadă, sa fie foarte senin, temperatura aerului să fie 2ºC, să nu bată vântul și să simțiți nevoia să rămâneți la „bust”? De vină este radiația solară, în special în zona spectrală infraroșie (invizibilă) principala purtătoare de căldură. Așa cum un cui încălzit la flacară devine sursa de radiație vizibilă (întâi roșu, apoi alb), la fel și pardoseala, încălzită ușor pe dedesubt, devine sursa de radiații infraroșii. Obiectele din încăpere, inclusiv oamenii, vor primi căldură direct de la radiația incidentă, aerul încălzindu-se la rândul lui, relativ puțin, de la obiecte, energia pierdută la ventilare sau aerisire fiind astfel mult micșorată. Economia energetică este de 5-7% pentru fiecare grad cu care scade temperatura aerului interior, confortul termic păstrându-se, pentru sisteme radiante, la temperaturi cu 2-3ºC mai scazute comparativ cu sistemele de încălzire convective.
O importantă economie, mai ales pentru încăperile înalte, se realizează prin absența stratificării termice pe verticală, ceea ce presupune eliminarea încălzirii inutile a zonelor dinspre plafon (astfel, dacă suprafața pardoselii are 25ºC, la 1,5 m înălțime temperatura scade la circa 22ºC iar la 2,5 m la 18ºC). Sistemele tradiționale încălzesc aerul care, la randul lui, prin convecție (transfer caloric prin „frecare“), încălzește obiecte și oameni. În acest caz, aerisirea presupune pierderi mari de căldură care pleacă pe fereastră. Totodată, ridicându-se cu aerul cald, o bună parte din energie încălzește inutil plafonul. În plus, datorită diferențelor relativ mari de temperatură dintre aerul din vecinătatea surselor de încălzire tradiționale și aerul din zonele reci (ferestre, uși, plafon) circulația prafului este favorizată. Ca urmare, laboratoarele industriale și cele farmaceutice, sălile de operații și orice alte incinte care necesită o puritate atmosferică deosebită sunt încălzite, în general, prin pardoseală.

Kiturile pentru încălzire prin pardoseală și pereți sunt proiectate modular, astfel încât pozarea sistemelor să nu necesite cine știe ce calificare, mai ales dacă operațiunile preliminare (curățirea, planarea și realizarea orizontalității suportului) sunt realizate îngrijit și cu materiale de calitate. Pentru extinderea sau recondiționarea unui sistem existent, Rehau oferă toate componentele necesare, durata lor de viață fiind estimată la nivelul ieșirii la pensie a copiilor sau chiar nepoților noștri.

În funcție de necesități, va punem la dispoziție componentele sau sistemele potrivite, inclusiv consiliere tehnică, livrare locație șantier, asistență software pentru proiectare și service, precum și punerea în operă. Având în vedere că principala problemă de montaj o constituie respectarea distanțelor dintre conducte, REHAU a conceput elemente care să reunească izolarea termică și fonică față de zona inferioară, cu avantajele pozării pe o anumită formă (nuturi sau șine) sau pe un anume model (cu agrafe, clipsuri, sau bride de fixare) a țevilor, la cotele prevăzute prin proiect.

Au apărut astfel:

– sistemul placă Vario, ecologic, recomandat pentru șapă fluidă și sarcini de până la 8 tone pe m², cu film izolator împotriva umezelii din șapă, adecvat inclusiv pentru zone cu geometrie complicată (coloane, sifoane de pardoseală, guri de evacuare etc.), cu sau fără izolație împotriva zgomotului de pași. Plăcile sunt compuse din: spumă de polistiren cu nuturi pe față, raster de poziționare a tăieturilor pe verso și falțuri tip cârlig pe contur pentru o rapidă îmbinare și eliminarea punților termice și fonice
– sistemul placă cu nuturi Varionova cu sau fără izolație termică (R=0,75 m2K/W) și fonică împotriva zgomotului de pați
– sistemul placă Tacker, care înlocuiește nuturile de montaj cu o placă cu caroiaj desenat, însoțită de elementele de prindere tip agrafă din poliamidă și aparatul Tacker multi pentru prinderea agrafelor, și care asigură, în funcție de grosime, o excelentă izolare termică (R=0,5… 2 m²K/W) și fonică.
– sistemul cu șine perforate din polipropilenă RAUFIX, recomandat pentru suprafețe mari, montare rapidă și geometrie (pas) variabilă.
– sistemul pe plasă de sârmă, cu clipsuri rotative pentru conducte și dibluri de fixare pentru sârmă, recomandat pentru șapă fluidă, și montare flexibilă și rapidă pe orice tip de izolație.
Pe aceste sisteme „suport“, se așează țevi RAUTHERM sau RAUTITAN FLEX; bandă perimetrală; profile de umplere și profile pentru rosturi de dilatare, apoi se toarnă șapa, având în compoziție aditivi speciali pentru încălzirea prin pardoseală.

Pentru cazurile ce impun condiții restrictive de gabarit, specialiștii Rehau au proiectat siteme adecvate:
– sistemul uscat, recomandat pentru renovări sau clădiri multietajate, datorită grosimii și greutății mici și, de asemenea, recomandat pentru necesități de încălzire rapidă datorită profilelor din aluminiu pentru conducerea căldurii
– sistemul placa de bază TS-14, înalt de numai 25 mm, cu greutate redusă dar rezistentă mecanică ridicată, recomandat pentru renovări
– sistemul de încălzire/răcire în perete, recomandat pentru consum energetic redus și viteza mare de reacție (datorită inerției termice reduse dată de grosimea mică a tencuielii comparativ cu o șapă)

Odată așternut, „covorașul“ de conducte trebuie activat. Apa caldă trebuie împărțită în mai multe direcții cu distribuitoare HKV din alamă, pentru 2 până la 12 circuite, sau HKV-D similare, dar prevăzute suplimentar cu un debitmetru. Distribuitoarele trebuie protejate în dulăpioare din tablă de oțel zincat, concepute pentru montare îngropată în perete (modelele UP) sau pe perete (AP). Stațiile TRS de reglare a temperaturii, grupurile de pompare PMG, echipamentele RAUMATIC de reglare individuală pe încăperi, prin cablu sau radiocomandă și soluția de sistem cu comutare automată denumită „Tehnica de reglare încălzire/răcire“, completează inteligent sistemele de încălzire prin pardoseală.

Sistemele de încălzire prin pardoseală

Frame LeftSistemele de încălzire prin pardoseală se pot utiliza ca sisteme de încălzire a întregului spațiu interior cu economie de energie în următoarele tipuri de clădiri:
• Clădiri de locuințe
• Clădiri publice: școli, grădinițe, săli de sport, biserici, cămine de bătrăni, magazine universale, restaurante
• Construcții industriale: hale de depozitare, hale de producție.

Sistemele de încălzire prin pardoseală acoperă fără probleme necesarul specific de căldură al clădirilor noi, datorită înaltului coeficient de energie radiată.


Confortul termic

Sistemele de încălzire prin pardoseală încălzesc cu o temperatură scazută a suprafeței pardoselii și o distribuție uniformă a temperaturii printr-o energie radiantă medie, care creează confortul termic dorit. În comparație cu sistemele statice de încălzire, sistemele REHAU creează un echilibru termic între corpul uman și mediul ambiant din încăpere, obținăndu-se astfel o senzație optimă de confort.

Suprafața de încălzire a pardoselii reprezintă și suprafața de contact direct cu corpul uman. Din motive medicale și psihologice nu trebuie depășite următoarele limite maxime de temperatură:
• încăperi de lucru sau alte încăperi în care se lucrează cu precădere în picioare: 27ºC
• birouri și încăperi de locuit: 29ºC
• coridoare, spații de trecere: 30ºC
• băi, saune și hale pentru bazine de înot: 33ºC
• încăperi sau zone mai puțin circulate (de ex. zone de margine): 35ºC

Economia de energie

Datorită coeficientului înalt de energie radiantă al sistemelor REHAU de încălzire prin pardoseală, starea de confort termic se instalează chiar la temperaturi mai scăzute ale mediului ambiant. Aceasta poate fi redusă astfel cu 1ºC până la 2ºC, lucru care duce la o economie de energie de 3-6% pe an.

Protecția mediului

Datorită capacității ridicate de încălzire, chiar și prin folosirea unor temperaturi scăzute de alimentare cu agent termic, sistemele de încălzire prin pardoseală pot fi ideal combinate cu cazane în condensație, pompe de căldură sau colectoare solare.

Caracterul antialergic

Datorită cotei reduse de energie convectivă a sistemelor REHAU, nu se creează curenți de aer. Astfel antrenarea prafului în încăpere este minimă. Acest lucru protejează căile respiratorii – nu numai la persoanele alergice.

Încăperi estetice, fără calorifere

Sistemele REHAU de încălzire prin pardoseală
• permit libertatea amenajării spațiului
• îi oferă arhitectului libertate de proiectare
• reduc pericolul de accidente în grădinițe, școli, spitale sau cămine de bătrâni.

Sistemele de încălzire prin pardoseală

Frame LeftPrintre avantajele sistemelor de încălzire prin pardoseală putem enumera:

• confort termic deosebit
• nu ridică praful în atmosferă
• economie de energie (~40%)
• permite combinarea cu celelalte sisteme; gama completă de variante și aplicații
• protejează centrala termică
• economie de spațiu
• montarea este ușoară, tehnologia nu necesită substante de lipire, energie electrică, termică, etc
• kitul oferă un plus de izolare termică
• asistență tehnică asigurată, inclusiv pe șantier
• softuri de proiectare specializate

Dacă doriți o ofertă personalizată pentru proiectul dumneavoastră vă rugăm să ne trimiteți planurile imobilului la adresa comenzi@terax.ro.